Framtidsdagen 5:e oktober 2022!

Framtidsdagen 5/10 kl.16-20 är en mini-mässa på Karlskoga folkhögskola som bjuder in till en kväll för en mer hållbar framtid.

Program i aulan:

17:30-18:10 Föreläsning Skapa fred med jorden med Ingrid och Nikolas Berg
Hur skapar vi fred med jorden? Hur lär vi oss att leva i balans med naturen, omvärlden, varandra och oss själva? Ingrid och Nikolas Berg är kursansvariga på Karlskoga Folkhögskolas utbildning Framtidens by och Ekopedagogik. Utbildningar där du får utforska hur du kan frigöra din och andras handlingskraft som medskapare av en ekologisk fredskultur, där allt liv har rättigheter. Framtidens by handlar om att ställa om till hållbara lokalsamhällen och postfossil matproduktion.

18:15-18:45  Hållbart mode med Pia Lundström 
Pia bor och verkar i Karlskoga och driver företaget Pilenskapat.se. “PiLen” är hennes signum. Pia skapar kläder, väskor och lite av varje av återvunnet material- Gärna tyger från 50-, 60, och 70-tal. Pia vill erbjuda alternativ till att köpa nytt. Hennes affärsidé är att återanvända och göra nytt, med personlig stil och aldrig två av samma.

19:00 Musikunderhållning med trubadur Per Alexandersson presenterad av Studieförbundet Bilda
Per Alexanderson skriver och ger ut sin egen musik och har ett antal starka berättelser att dela med sig omkring sina sånger. Med gitarr, munspel och sång bjuds vi musikstilen singer/songwriter med inslag av country, americana och akustisk pop-rock.
Den första sången han släppte i eget namn, ”Töcksfors ToR”, resulterade bland annat i reportage och uppmärksamhet i olika medier (Nerikes Allehanda, P4 Radio Örebro, P4 Radio Värmland) pga temat kring mobbning, utanförskap och försoning.
Under hösten 2021 släpptes sången ”Svarta fåglar”, tillsammans med sonen Melker. Den var en av orsakerna till nomineringen till Utbult-stipendiet 2021. Den är också första singeln från en kommande EP som producerats av Paul Biktor Börjesson (Michael Jeff Johnson, Bengt Johansson m fl).

 

Program i sal 8 – rörelse med Studiefrämjandet Veronika Karlsson

17.00-17.40 Gymnastik 
Detta är ett gymnastikpass, utan hopp, som är anpassat för personer som vill ha lättare träning. Passet innehåller kondition- styrka- balans- och rörlighetsövningar. Vi jobbar med bålstabilitet för att stärka rygg och mage. Passet innehåller även golvövningar på matta. Vi avslutar med stretch och en skön avslappning. 
 
18.00-18.20 Barndans (3-5 år)
Här dansar och leker vi fram rörelser till flera av barnens favoritlåtar. Vi varvar dans med danslekar. På ett glatt och lekfullt sätt utvecklar barnen sin musikalitet, rytmkänsla, koordination och kroppsuppfattning. 
 
18.30-19.00 Zumba®
Zumba® är ett roligt och energifyllt danspass. Vi dansar loss till olika latinska rytmer samt all annan möjlig världsmusik och dansstilar. Det är enkelt att följa, med mycket upprepningar, så inga förkunskaper krävs. Ta med bekväma skor och vattenflaska så ses vi i dansens härliga värld!

Restaurang Udden serverar under kvällen en ljuvlig höstsoppa med bröd för endast 50kr

Medverkande utställare kl.16-20:

 • Annika Dawidsson – säljer sin bok ”För jordens skull”
 • Attention Örebro Lokalförening – för en framtida bättre psykisk hälsa
 • Folkuniversitetet – ”Bruka jorden”-cirkel/tema och ”Hållbart mode”
 • Gråbo Trädgård – stadsnära odling
 • Karlskoga kommuns energi- och konsumentrådgivare
 • Karlskoga naturskyddsförening – spara energi
 • Karlskoga Trädgårdsförening – lär dig odla ärtskott
 • Korpkullens vävstuga visar utställning med återanvändbara material och trasmattor.
 • Mötesplats Kupolen med  Trainstation och Ungdomens hus  – mötesplats för unga
 • REKO-Ring – kom på provsmak från bl.a. Sur-Annas bageri och Villingen andelsjordbruk – lokalt mathantverk
 • Rävåsens loppis – gammalt blir nytt i återbruk
 • Sköldkörtelförbundet informerar en av våra vanligaste sjukdomar och vilken hjälp som finns
 • Studiefrämjandet bjuder på framtida hälsa och glädje: kl.17:00 gymnastik, 18:00 barndans och 19:00 avslutar vi med svängiga rytmer i härlig Zumba!
 • Studieförbundet Bilda informerar om sin verksamhet
 • Studieförbundet NBV visar Nykterhetsutställning om narkotikaindustrins påverkan på samhället och miljön, narkotika kopplat till miljön, väpnade konflikter och fattigdom.

Inte anmälda? Kontakta samordnare på Möckelnföreningarna sofia.tungfelt@mockelnforeningarna.net eller ring 070 380 07 15

Under Framtidsveckorna vill vi lyfta aktiviteter, engagemang och tips för att ställa om till ett hållbart samhälle! Mer som händer i länet se HÄR!

Vi har alla vant oss vid att ställa om på olika sätt under de senaste åren till följd av coronapandemin. Gällande klimatet och en hållbar framtid behöver ännu mer göras för vår framtid. Vi vill lyfta de aktiviteter ni gör och visa och ert engagemang för att ställa om till ett hållbart samhälle under några veckor i framtidens tecken!

Folkbildarna i Karlskoga/Degerfors planerar att sammanställa ett program Framtidsveckan 1-9 oktober 2022 i Örebro län.  Framtidsveckan uppmärksammar på olika vis hållbarhetsfrågor och har arrangerats i Örebro län i flera år på initiativ av ROS- Regional omställning i samverkan som är ett nätverk inom civilsamhället.