För 10 år sedan bildades Möckelnföreningarna, närmare bestämt 10:e oktober 2013.  Något som då liksom nu var och är bland det viktigaste vi har är webbportalen. Det hinner hända mycket på 10 år och vi går in i 2023 med stora nyheter för både Möckelnföreningarna och kanske framför allt till er som har er hemsida i vår portal. Under våren 2022 initierades arbetet med att bygga om portalen ifrån grunden tillsammans med att också bygga om föreningarnas mall även den från start. Detta för att kunna möta den de moderna krav som krävs på de koder som ligger i bakgrunden och får hemsidorna att funka som de ska. I november 2022 slogs otroligt många sidor i världen ut då man uppgraderade kompatibilitet till viss äldre kod och med mycket möda höll i vår portal vid liv och därtill även föreningsmallarna.
Vissa av er har nu mallar som byggdes tidigt 2012 och några har mallen från 2014 samt några på den senare 2017. Ingen av dessa kommer tyvärr att funka i den nya portalen, men ni kommer få en modernare, flexiblare och mer framtidstålig hemsida istället.

Överflyttning till nya portalen
Just nu håller vi på med det stora arbetet att succesivt flytta över allt till det nya systemet och bygga upp era sidor till liknande upplägg ni har nu, för att ni och era besökare ska känna igen sig, men ändå förstå att ni kommit in i den nya tiden. De kommer vara tydligare, mer redigeringsvänliga, snabbare samt mobilanpassade för att passa in i 2023 och alla krav som ställs nu, över 10 år sedan starten. Vi kommer även passa på att byta webbserver för att kunna säkerhetsställa kontinuitet, backup och hastighet.

Ni som har en egen domän länkad mot Möckelnföreningarna kommer därför vid överflyttning behöva peka om dessa mot våra nya servrar. Önskar ni hjälp med detta går även detta att ordna.

Lansering runt 15:e januari
Ca 1-2 veckor innan lanseringen kommer ske, kommer ni ha tillgång till er sida för att lägga in aktuell information, se över så allt stämmer, samt publicera evenemang som ni vill ska hamna på portalens nya evenemangsflöde. Sandra, vår webbansvariga,  leder nu arbetet med att flytta över all information och hon kommer även se till att era användare är på plats inför lansering så ni kan logga in ordentligt. Hon ser också till att det ser ut liknande som det var i tidigare mallar. Målsättningen är att lansering sker runt den 15 januari.

Viss information kommer inte kunna flyttas över. I och med modernisering finns det även en del äldre funktionaliteter man använt sig utav som inte längre är kompatibelt med en modern webb, dess information kommer inte flyttas över. T.ex. ni som har haft en gästbok – kommer få en nybyggd gästbok men tidigare meddelande kommer inte flyttas med. Hoppas ni har överseende med det och att ni hör av er om det finns funderingar på detta.

Evenemangssidor ersätts av enkel inloggning
Ett tag efter lansering av Möckelnföreningarnas ursprungliga portal kom fenomenet evenemangssida till. Ett tydligt behov som växte fram och konstlades in i portalen. En möjlighet att föreningar som redan hade hemsida kunde registrera en till sida för att kunna publicera evenemang på portalens förstasida. Dessa sidor kommer inte längre existera. De ersätts istället bara med en inloggning där man kan publicera evenemang och affischer som vanligt, men de har ingen fysisk sida hos Möckelnföreningarna. Detta för att slippa ha massa tomma sidor och för besökare att inte veta vilken sida som är den riktiga hemsidan.

Nytt portalansvar
Björn Tengelin som ursprungligen byggde den första portalen och alla mallar sen tidigare tar nu över huvudansvaret för det tekniska underhållet, support, framtidssäkring, kontinuerliga uppdateringar och det är även han som byggt om hela nya systemet. Sandra fortsätter som webbsupport mot föreningar, men Björn ser till att allt fungerar som det ska. Både på sidorna men även servrar samt domäner.

Agilt arbetssätt och smidig utveckling
Vid lansering som släpps en stomme av föreningsmall och portalmall, men systemet kommer utvecklas vidare, på smidigast möjliga sätt, sk agilt arbetssätt. Nya funktionaliteter, möjligheter och utseende kommer uppdateras med tid och erbjuder medlemmars behov att förhoppningsvis på sikt kunna tillgodoses.

Egen domän
Ni som också skulle vilja ha en egen domän-adress till er hemsida kan vi nu hjälpa till med detta. T.ex. som nolsokna.se, karlskogaek.com osv. Vi kan beställa och ta hand om administration samt fakturering mot en summa av 200kr/år. Vill ni hellre administrera själva så går detta fortsatt bra och vi hjälper till att få den kopplad rätt.

En lättare framtid, en lättare webb
Vi hoppas ni omfamnar de nya förändringarna med positivitet. Vi och Björn kommer försöka göra vårt yttersta till en smärtfri övergång. Visst vissa saker kanske inte kommer funka med en gång, buggar kan ske, men vi ska försöka göra så allt funkar så bra som möjligt.

Har ni frågor är ni mer än välkomna att höra av er!

Sandra Slaveniece, Webbsupport
Tel: 070-380 02 12
webbsupport@mockelnforeningarna.net

Sofia Tungfelt, Verksamhetsledare
Tel: 070-380 07 15
sofia.tungfelt@mockelnforeningarna.net